KIVUSTA

Blogi >

KIVUSTA

Miksi krooninen kipu korrelloi huonosti kehonosan objektiiviseen tilaan, joissa kipua esiintyy. Miksi kipu ei ole tarkka indikaatio kudosvauriolle. 

  1. Kivun tarkoitus ei ole mitata kudosvaurion määrää, vaan edistää suorareaktioiden toimintaa elimistössä. Elimistön tarve suojata kudosta määrittyy muillakin tekijöillä, kuin yksin siitä, miten elimistössä oleva kudos voi kullakin hetkellä.
  2. Kivun tarkoitus on suojata meitä havaittua uhkaa vastaan, ei todellista uhkaa vastaan. Aivojen käsitys havaitusta uhasta voi tässä kohtaa olla yksinkertaisesti väärä.

Kipu on signaali toimia, ei vaurion mittari. 


Me emme havaitse kaikkea sitä, mitä on mahdollista havaita. Me näemme vain sen, mitä on tarkoituksenmukaista nähdä. Me kuulemme sen, minkä koemme tarkoituksenmukaiseksi kuulla. Meillä on kinesteettinen havainto omasta kehosta siihen pisteeseen että se fasilitoi tarkoituksenmukaista liikettä.


Toisin sanoen kipu on signaali toimia, ei mittari vaurion määrälle.
Jos tarve toiminnalle on vähäinen tai sitä ei tarvita ollenkaan tai toiminta kivun takia on jo tehty, kivulla on vähemmän merkitystä eli todennäköisesti kipua ei enää tarvita. Näissä tilanteissa kipu on todennäköisesti vähäisempää tai sitä ei ole ollenkaan, vaikka olisikin kudosvauriota. Sotilailla haavoittuessa ei välttämättä ole kipua, koska kipu ei ole hengissä pysymisen kannalta oleellista juuri sillä hetkellä.
Olet kenties itsekin satuttanut itseäsi pelissä ja huomaat sen vasta pelin päätyttyä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit