Kipu on signaali toimia, ei vaurion mittari.

Blogi >

Kipu on signaali toimia, ei vaurion mittari.

Kuvitellaan tilanne missä taivutat selkää ja koet kovan selkäkivun. Muutamien viikkojen jälkeen menet lääkäriin, joka lähettää sinut MRI tutkimukseen.

Tutkimuksen tuloksena selviää välilevyn pullistuma, joka ”selittää” oireen. Lääkäri lähettää sinut fysioterapiaan, jossa fysioterapeutti sanoo, että sinun keskivartalon lihakset eivät tue selkää ja antaa sinulle siihen täsmäharjoitteet. Jonkin aikaa tilanne helpottaakin mutta sitten kipu ärtyy uudestaan. Menet kiropraktikolle, joka sanoo, että kipusi johtuu siitä, että selkärankasi on väärässä asennossa ja asettaa sen ”paikalleen”. Hetken helpotuksen jälkeen tilanne selässä taas menee huonommaksi. Kokeilet akupunktiota, joogaa, pilatesta ja lähes kaikkea kiviterapiasta harjoitteluun, eikä mikään tunnu auttavan. Tässä kohtaa muistutan, että kipu on aina todellista, eikä se ole, vain ”korviesi välissä”. On hyvä kuitenkin muistaa kivusta se, että menetelmät, jotka vaikuttavat positiivisesti selkäkipuusi ovat todennäköisesti hermostollisia. Kipu ei lisäksi ole vain input vaan se on output. 

  1. Kivun tarkoitus ei ole määrittää kudosvaurion määrää, vaan mitata suorareaktioiden tarvetta elimistössä. Elimistön tarve suojata kudosta määrittyy muilla tekijöillä, kuin yksin siitä, miten elimistössä oleva kudos voi kullakin hetkellä.
  2. Kivun tarkoitus on suojata meitä havaittua uhkaa vastaan, ei oikeaa uhkaa vastaan. Aivojen käsitys havaitusta uhasta voi tässä kohtaa olla väärä. 

Kipu on signaali toimia, ei vaurion mittari. Me emme havaitse kaikkea sitä, mitä on mahdollista havaita. Me näemme vain sen, mitä on tarkoituksenmukaista nähdä. Me kuulemme sen, minkä koemme tarkoituksenmukaiseksi kuulla. Meillä on kinesteettinen havainto omasta kehosta siihen pisteeseen että se fasilitoi tarkoituksenmukaista liikettä.
Kivun tarkoitus on siis motivoida meitä reagoimaan havaitun uhan takia, esimerkiksi vetämällä käsi pois kuuman veden alta. Tai tarkoitus on välttää toimintaa, joka pahentaa vauriota lisää. Tai tarkoitus on etsiä ja löytää lohtua toisilta. 
Toisin sanoen kipu on signaali toimia, ei mittari vaurion määrälle. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat artikkelit